Kotitila

alpenmolke-maalaistalo-rgb

Metzlerin kotitila on siirtynyt perheessä sukupolvien ajan isältä pojalle. Isäntä Ingo ja emäntä Melitta ovat luovasti uudistaneet tilan toimintaa maitotilasta kotitilaksi. Vuodesta 1996 alkaen täällä on valmistettu heinämaidon herajauhetta keittoja ja juomia varten. Ingo ja Melitta Metzlerin innovatiivinen ja luontoa kunnioittava työ kotitilallaan on palkittu monin maatalous- ja matkailupalkinnoin sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Metzlerin kotitilalla perinne ja nykypäivä sulautuvat saumattomasti yhteen ympäröivän luonnon kanssa. Täällä ihmisen ja eläimen on hyvä olla. Lehmien ja vuohien lisäksi tilalla temmeltää jänöjä ja kanalintuja.

alpenmolke-kotitila-metzler-1

Ingon ja Melittan neljä aikuista poikaa toimivat myös tilalla. Heistä vanhin, juustomestari Manuel, on jo nuorella iällään onnistunut valmistamaan juustoja, jotka on eri raadeissa koti- ja ulkomailla palkittu lukuisin kultamitalein.

Tilan moderni navettakokonaisuus on valmistunut vuonna 2012. Se antaa kodin n. 20 lehmälle ja n. 80 vuohelle. Navetta on suunniteltu niin, että eläimet pääsevät toimimaan luonnollisten aistiensa mukaisesti. Niinpä vuohilla on navetan seinillä lauteet, joille laumasta päivittäin valittava laumanjohtaja – aina naaras – voi kiivetä laumaansa hallitsemaan.

alpenmolke-kotitila-metzler-2

Lehmillä on kesät-talvet vapaa kulku navetan sisällä sekä navetasta ulos ja takaisin sisään. Lehmät valitsevat päivittäin ruokailupaikkansa missä nauttivat vihreää heinää. Joko sisällä tai ulkona. Samoin märehtimispaikka valitaan aina tilanteen mukaan. Lehmän ehdoilla, ei ihmisen mielen mukaan.

Navetan ulkoseinään on kiinnitetty iso pyöreä harja, jota vasten lehmä voi käydä rapsuttelemassa kylkeä kun siltä tuntuu. Sen lehmä oppii nopeasti, tuleehan sellaisesta varsin mukava olo.

alpenmolke-kotitila-metzler-3

Navettarakennuksen kattokerroksessa on jättimäinen heinän kuivatus- ja säilöntätila. Kesällä niitetty heinä kuivataan koneellisesti, jotta kasvien ravintoaineet pysyvät kuivatussa kasvissa. Talvisin kuivattu vihreä heinä muodostaa alakerran asukkien aterioinnin perustan. Koko navettarakennuksen sähkönkäyttö tuotetaan omavaraisesti katolla olevien aurinkopaneelien avulla, kattaen kiinteistön lämmityksen, juustolan tuotantokoneet ja heinän kuivaamisen. Modernia luonnonmukaisuutta.

alpenmolke-kotitila-metzler-4

Navettarakennuksessa on lypsyalue sekä lehmille että vuohille. Tuore maito virtaa laadunvarmistusproseduurien kautta suoraan samassa rakennuksessa olevaan juustolaan. Täällä juustomestari Manuel valmistaa lukuisia palkittuja tuorejuustojaan sekä harvinaisempia herkkupaloja kuten vuohen vuorijuustoja.

Kotitilalla kasvanut heinä muuttuu siis omalla tilalla ensin lehmän/vuohen ravinnoksi, sitten heinämaidoksi, siitä juustoksi ja osaltaan heraksi. Koko prosessissa heinästä heraksi ei juuri ihmisen aiheuttamia päästöjä synny.